Thursday, October 9, 2014

Alweer een BAGgerverslag.

Het BAGgerweek is net afgelopen.  Het was een week vol met activiteiten die met biologie, aardrijkskunde, scheikunde en chemie(hierna gerefereerd als de BAGgervakken) mee heeft te maken. Ik, Faza Asmara, was daar ook geweest, en ik ga nu verslag geven over hoe het was.

Voor BAGger

De weken voor BAGger bestond meestal van het voorbereiden voor BAGger in de BAGgervakken: de basis van de vakken herhalen of leren. Ook werden we ingedeeld in groepjes van gewoonlijk vier; gewoonlijk, omdat de groep(hierna gerefereerd in de eerste persoon meervoud) waarbij ik toe behoorde uit 5 mensen bestond: Kasper, Felix, Frank, Hasse, en (natuurlijk) ik. De groepen zelf werden in een van de  "supergroep" ingedeeld: A, B, C, D en E:  onze groep was ingedeeld in groep B.

De boerderij waarin BAGger wordt opgezet, was bij de Diefdijk, vlak bij Leerdam. Alhoewel sommigen wel gewoon met de fiets daarheen kunnen komen, was het voor sommigen(inclusief ik) te ver; zij regelden een auto of een taxi die hen naar de Diefdijk brengt en weer terug. Ook bevindt de boerderij zich om een wiel(de Wiel van Bassa); een groot gat gevuld met water die gemaakt is nadat water de dijk heeft doorbroken en een gat in de grond boort.

Tijdens BAGger

De BAGgerweek begon op 29 september, en telde 5 dagen en 5 activiteiten; het was de bedoeling dat elke supergroep een activiteit, die met de BAGgervakken iets heeft te maken, per dag doet. De activiteiten zijn geologie(Aardrijkskunde), tekenen(tekenen), natuurlijke waterkwalitietdeteminatie(Biologie), chemische waterkwaliteitdeterminatie(Chemie), en Fruiteelt(Biologie). Nadat we een activiteit hadden gedaan, moesten we een kladposter maken; aan de hand van de kladposter kregen we een cijfer. Er was geen ingeroosterde pauses: we konden gewoon zelf beslissen wanneer we pauze houden.

Op maandag begon onze supergroep met geologie, waarbij je de reden moest vinden hoe de wiel van Bassa ontstond, en meteen waren er tegenslagen.  Zo konden we bij de eerste grondboring alleen maar zavel vinden, en hadden we veel te veel tijd verbruikt bij de dijkmeting. Ook kwamen we in tijdsnood om onze poster in tijd af te maken; we konden pas om 16:15 naar huis.

De tweede actviteit dat onze supergroep deed was tekenen. Daarbij moesten we allerei voorwerpen rond de boerderij tekenen en een poster tekenen met een elementale contradictie, bijvoorbeeld vuur-water. Deze dag ging beter dan de vorige, hoewel we wel de laagste cijfer hadden gekregen voor de poster zelf.

De derde activiteit was Natuurkundige meting van het waterkwaliteit: we moesten dieren vangen en daaruit afleiden wat de waterkwaliteit was. We hadden eerst wat problemen bij de vangen van de beestjes, omdat we niet genoeg beestjes konden vangen voor de poster. Nadat een docent ons had geholpen, ging het beter

De vierde activiteit was de actviteit Chemische Meting van het waterkwaliteit, waarbij je 4 watermonsters(2 zonder zuurstof en 2 gewone) uit 2 verschillende locaties moest halen en daarna het vergelijken.
Deze dag verliep meestal als gepland; er liep weinig mis, en we kregen zelfs de hoogste cijfer van de week.

De vijfde en laatste activiteit van de week was Fruiteelt: we kregen uitleg over een paar gedeelten van fruitteelt, en moesten daarna zelf een onderzoekvraag verzinnen voor onze poster. We liepen zeer in tijdsnood bij het maken van deze poster, omdat het klaar moest zijn om 2 uur.

Nadat de laatste activiteit was afgesloten, ruimden we alles op en werd de BAGgerweek geconcludeerd. 

Conclusie( Na BAGgerweek)

De BAGgerweek was een vermoeiende, maar ook zeer leuke week. De leerlingen hadden eindelijk de kans om onderzoek in het praktijk te doen in plaats van aantekeningen zitten te maken in een klas, en we konden eens zelf onze pauzes indelen. Wel wil ik minder posters maken, omdat de drang om zo snel mogelijk posters af te krijgen heel erg groot was.

Faza Asmara.



No comments:

Post a Comment