Monday, September 16, 2013
Monday, September 9, 2013
Leesautobiografie
LET OP= cursief can BEIDE gedachten zijn EVENALS schrijven! Dikgedrukt is iets dat belangrijk is, zoals titels en auteursnamen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het was een regenachtige herfstdag in September, in een klein stadje genaamd Gorinchem. Een docent genaamd Meneer Kroon gaf aan de hele klas de taak om een leesautobiografie op hun vers gemaakte blog te maken. Als huiswerk. Om thuis te doen.
Dat was een erg moelijke opgave. Gelukkig maakte de meeste studenten, waaronder Faza Asmara, het al een beetje op school, vooral de openingsparagraaf.
Thuis kleede hij zich eerst aan en begon hij weer aan de leesdossier te werken. Hij keek naar Safari, om te zien wat hij moest doen
Het eerste opdracht ging als voort: Welke verhalen/boeken hebben voorheen zo’n indruk op je gemaakt dat je er nu nog herinneringen aan hebt?
Oké, om voor te beginnen is dit is al een redelijk moeilijke opgave, dacht Faza. Wanneer hij op de basisschool zat las hij veel goede boeken, en veel van ze hem raakte en grote indrukken op hem hadden gemaakt. Maar, hij had al een goede schrijver bedacht, die ook veel goede boeken maakte.
Toen ik nog op de basissichool zat, schreef hij, was (en is nog steeds!) mijn favoriete schrijver Roald Dahl, en mijn favoriete boek Sjakie en de chocoladefabriek. Zijn boeken hebben een soort charme, iets dat het nog steeds leuk maakt om te lezen tewijl je het al hondred keer heeft gelezen.
Op de tweede opdracht stond er: Wat zijn je belangrijkste leesgewoonten?
Dit is een makkelijkere, dacht hij meteen.
Ik kies meestal de boeken uit met een paar critera, zoals of het spannend is of niet, of ik me aan de hoofdpersonages kan groeien of niet, enz. Het eigenlijke lezen gaat makkelijker; ik plof gewoon op de sofa en lees het, ongeacht de tijd, maar meestal as ik vrije tijd heb.
De derde opgave: Met welk soort boeken kun je het beste overweg? Probeer uit te leggen waarom.
Faza dacht aan niks toen hij die vraag zag. Hij schreef meteen op:
Advontuur, thriller, actie; eigenlijk bijna alles dat spannend is! Ik vind het niet goed genoeg als een hoofdpersoon vermoord wordt/afvalt van een klif/in een haaientank gegooid, ik wil ook dat ik aan het uitkomst gaat twijvelen! Ook humor vind ik goed: er is bijna niks beters dan na een rotdag iets te lezen en lachen! Dat gezegd, ik vind de probleemboeken niet echt leuk; ik lees boeken omdat ik entertaiment wil, niet om alle problemen terug worden gekaatst naar mij!
Zo, bijna over. Nu nog een laatste vraag dat beantwoord moet worden:
Welke boeken staan op je verlanglijstje? Met andere woorden: welke boeken ben je van plan te gaan lezen de komende tijd?
Dit kan alleen maar beantwoord worden met een simpele zin:
Ik ben nog van plan om de Percy Jackson boeken te lezen. Lijkt me interresant!
Faza staarde triomfanterlijk naar die laatste zin. Hij was eindelijk klaar met zijn post op Blogger.
Plotseling roepte zijn moeder: "Etenstijd!"
Faza kwam naar beneden. Een taak is compleet, maar een heleboel andere taken zijn niet compleet.
Zoals leren voor Grieks.
-EINDE-
Subscribe to:
Posts (Atom)